Back to top

Tréningek bemutatása

Üdvözöljük Önt a 12 részes interaktív Diabétesz Edukáció sorozatban!

A sorozat az alábbi tréning részekből áll össze:

  • Az első 2 részben bemutatjuk a cukorbetegség alapjait és legfontosabb tudnivalóit, epidemiológiai adatokkal, illetve kitérünk a helyes vércukormérésre és az önellenőrzés fontosságára.
  • A következő 8 részben gyakorlati tanácsokkal látjuk el Önt a helyes diétás étkezés elsajátításához egy dietetikus szakértő segítségével. Ezekben a részekben nagy hangsúlyt fektetünk a szénhidrátszámolásra, hogy az inzulinos cukorbetegek mindennapi étkezéseinek kiegészítő rutinjává váljon ez a folyamat.
  • Végül az utolsó 2 részben elméleti, valamint - egy gyakorlatsor bemutatásával -, gyakorlati tanácsokat kap a cukorbetegség-kezelésében kulcsfontosságú mozgásterápia elsajátításához és gyakorlásához.

Tudnivalók:

  1. A tréning elvégzéséhez regisztráció szükséges!
  2. A regisztrációhoz rendelkeznie kell valamilyen Accu-Chek vércukormérő készülékkel, ugyanis a regisztráció során meg kell adnia az Ön által használt vércukormérő készülék típusát és szériaszámát. Minden szériaszám kizárólag egy regisztrációhoz használható fel.
  3. A sorozat oktatóvideóit sorrendben lehet megtekinteni, továbblépésre akkor van lehetőség, ha az egyes videók végén a tesztkérdések helyesen kerülnek kitöltésre (min. 80%-ban).
  4. A teljes tréning sorozat sikeres elvégzését követően Ön oklevelet kap.

Bevezetés

Röviden a cukorbetegségről

Betekintést kaphatnak a cukorbetegség fajtáiról, korosztályi előfordulásáról és esetleges szövődményeiről, valamint kezelésének alapjairól.

Alapvető tudnivalók a diabéteszről

A második bevezető epizódban hallhatnak a legfontosabb kezelési módokról, teendőkről, az önellenőrzés fontosságáról, valamint arról, hogy mi az Ön szerepe és felelőssége a saját kezelésében.

Étrendi kezelés

I. Egészségmegőrző táplálkozás. Kiegyensúlyozott étrend.

Bevezetést nyújtunk a cukorbetegség étrendi kezelésébe. Megismerkedünk az alap élelmiszerekkel, tápanyagokkal és azok hatásával. Röviden már érintjük az étrendi alapokat valamint az adagnagyságokat.

II. Étrendi kezelés

Ebben az epizódban hallhatnak az étrendi aranyszabályokról, energiatartalomról valamint egy konkrét étkezési mintát is Önök elé tárunk.

III: „Mit mivel helyettesítsek?”

Számtalan alternatívát ismerünk ma már az alapélelmiszerek körében. De pontosan mit és mivel helyettesítsünk? Az epizódban végigmegyünk a fő élelmiszercsoportokon és ez alapján mutatjuk meg Önöknek.

IV. Hogyan tudhatjuk meg, hogy az egyes élelmiszerek mennyi energiát és mennyi szénhidrátot tartalmaznak?

Nagyon fontos, hogy ha már tudjuk mit együnk, akkor a boltok polcai előtt állva is tudatosan válasszunk. Ehhez nyújt segítséget ez az epizód, melyben bemutatjuk Önöknek a tápanyagtáblázat használatát, az élelmiszercsomagolási jelöléseket és az édesítőszerek világába is betekintést kaphatnak.

V. Szénhidrátszámolás lépésről lépésre

A következő két epizód összefügg egymással. Míg az első részben a szénhidrátszámítás elméleti alapjait ismerhetik meg, addig a második részében gyakorlatban egy teljes menüsor elkészítésén keresztül gyakorolhatják virtuálisan a számításokat.

VI. Szénhidrátszámolás a gyakorlatban

A következő két epizód összefügg egymással. Míg az első részben a szénhidrátszámítás elméleti alapjait ismerhetik meg, addig a második részében gyakorlatban egy teljes menüsor elkészítésén keresztül gyakorolhatják virtuálisan a számításokat.

VII. Inzulinkezelés és étkezés összehangolása

A különböző inzulin fajtákkal és kezelési módokkal ismerkedhetnek meg ebben az epizódban. Valamint a vércukor önellenőrzés fontosságával is találkozhatnak.

VIII. Az étrend összeállítás „titkai” - Összefoglaló

Összefoglaló epizód az eddigi videók tartalmának rövid átismétlésével.

Mozgásterápia

IX. A cukorbetegek mozgásterápiája

Ebben az epizódban fontos tudnivalókat hallhatnak a testmozgás preventív hatásairól, előnyeiről, a cukorbetegeknek javasolt mozgásfajtákról, illetve hasznos tanácsokat kaphatnak a sportoló cukorbetegek a biztonságos mozgás kivitelezéséhez.

X. Ajánlott tornagyakorlatok cukorbetegeknek

Segítséget kaphatnak a helyes mozgásterápia felépítéséhez és gyakorlásához, melynek tervezése elengedhetetlen annak érdekében, hogy a sérülések megelőzhetőek legyenek.